Garance vrácení peněz

Když si vlhkost nedá říct

Jak postupovat při vysoušení vlhkého zdiva? Užitečné tipy pro řešení vzlínající vody, vlhkosti v novostavbě a obecného vysoušení budov.
Když si vlhkost nedá říct

Že je zvýšená vlhkost v domě problémem, který nám může rychle přerůst přes hlavu, jsme si řekli již v jednom z předchozích článků. Také jsme si rozebrali nejčastější způsoby odvlhčení staveb společně s přednostmi i nevýhodami. Ne vždy lze totiž dané řešení použít a každé má nějaké omezení či je vhodné pro jinou situaci. Co ale dělat při vysoušení zdiva, které je provlhlé, ať už v důsledku vzlínající vlhkosti, havárie nebo pokud tento stav mají na svědomí přírodní síly?

Ze všeho nejdříve musíme odstranit příčinu vlhkosti v domě. Jinak naše snahy o vysoušení sklepa, podlahy a obecně vysoušení domu budou nekonečný boj s nejistým výsledkem. Voda a vlhkost se může dostat do stavby několika různými způsoby.

  • špatný stav nemovitosti – děravá střecha
  • prasklé vodovodní či odpadní potrubí
  • vyšší hladina vodního toku v okolí – povodeň
  • vzlínající zemní vlhkost
  • kondenzace vlhkosti uvnitř místností
  • zvýšená vlhkost v novostavbě

Řešení příčin vlhkého zdiva

Jak zamezit vzlínání vlhkosti jsme si už řekli v minulém článku. Poruchy a konstrukční závady se řeší opravou zmíněné střechy nebo potrubí. Další případy (novostavba, kondenzace vlhkosti) si rozebereme v následujících odstavcích, přičemž některé postupy se dají kombinovat dohromady.

Nicméně i potom, co si poradíme s příčinou, nebudou naše zdi okamžitě suché. Ano, pokud zastavíme opětovné proudění vlhkosti do domu a do zdí, tak vysoušení domu začne jako samovolný proces. Nicméně jej můžeme podpořit, abychom měli suché zdi co nejdříve.

Co platí na vlhkost při vysoušení zdiva?

Nejjednodušší věc, která vám při vysoušení zdi pomůže je dostatečné větrání. Samozřejmě tím nedojde k odstranění příčiny, ale výměna vydýchaného a vlhkého vzduchu za čerstvý je základní prostředek v boji proti zvýšené vlhkosti vzduchu a zdí. Když jsme zmínili relativní vlhkost vzduchu, měli bychom uvést ideální hodnoty, které se snažíme v domácnosti udržet. Většinové doporučení je 40 % až 60 %. Při vyšších hodnotách se častěji rosí okna a vznikají plísně. Nízká vlhkost vzduchu může zase způsobovat zdravotní problémy dýchacích cest. Nikdy není od věci si domů pořídit vlhkoměr a sledovat, zda máme hodnoty v doporučeném rozmezí.

Dalším faktorem, který nám s vysoušením budov může pomoci, je vyšší teplota. Zdá se, že to nejde s větráním moc nejde dohromady. Avšak kombinace krátkodobého a intenzivního větrání s topením dokáže s vysoušením podlahy, zdí a staveb obecně udělat učiněné divy.

Vysoušení novostavby

Zvýšená vlhkost v novostavbě není nic neobvyklého. Dalo by se říct, že je to běžný jev a není třeba se nad tím podivovat. Vysvětlení, proč k tomu dochází, je poměrně jednoduché. Během stavby se realizují tzv. mokré procesy, což jsou práce využívající materiály, které obsahují vodu. Ptáte se, o jaké materiály a procesy konkrétně jde? Týká se to například betonování, vyzdívání a omítání zdí. Během tvrdnutí použitých materiálů se z nich odpařuje voda, a tak dochází ke zvýšení vlhkosti, dokud stavba takříkajíc nevyschne.

Proto bychom po dobu dvou let od dokončení domu v něm měli fungovat v režimu „vysoušení novostavby“. Tento režim obnáší udržování určité teploty, která se pohybuje nad 15°C, aby stavba neprochladla. A také se musí po celý rok často větrat, a to i v zimě. Samozřejmě, teplejší vzduch dokáže pojmout více vlhkosti, avšak v chladnějších měsících nestačí více topit. Vlhkost ve vzduchu potom kondenzuje na studeném povrchu a dochází k rosení oken nebo dokonce zdí.

Pokud se vám nedaří uvnitř v domě ani po několika letech zkrotit vlhkost, může být na vině nedostatečná izolace a vzlínající vlhkost. S tímto problémem vám při vysoušení novostavby může pomoci elektroosmóza a náš DryPol® System.

Využijte při vysoušení zdí elektřinu

K vysoušení vlhkých zdí můžeme s úspěchem využít i elektřinu. Existují totiž přístroje, které nám s vlhkým domem pomohou a vysoušení staveb je s nimi daleko jednodušší. O jaké zařízení se jedná?

  • mobilní elektrické přímotopy – nachází uplatnění zejména při vysoušení zdí v důsledku prasklého potrubí, vysoušení podlahy při betonování, během renovace koupelny 
  • odvlhčovače vzduchu – s vysoušením domu, do kterého nám zateklo, nám určitě pomohou odvlhčovače. Jímají vlhkost ze vzduchu a přispívají k rychlejšímu vysoušení vlhkého zdiva, podlah apod. U zemní vzlínavé vlhkosti se tento postup nedoporučuje, neboť ji sběrné vysoušeče naopak zhoršují!
  • elektroosmóza – zařízení úspěšně potlačuje vzlínající vlhkost a přispívá k vysoušení stavby. Během relativně krátké doby dostane hodnoty vlhkosti ve zdech na přijatelnou hladinu. Nicméně, pokud chcete proti vzlínající vlhkosti zakročit rázně a nekompromisně, můžete elektroosmózu při vysoušení zdí kombinovat s některým z dalších opatření.

Vysoušejte vlhké zdi chytře pomocí elektroosmózy

Elektrofyzikální vysoušení zdiva je moderní způsob, jak řešit vysoušení sklepů, vlhkého zdiva či podlah. Není třeba žádných zásahů do konstrukce stavby, a tak lze tento způsob bez problémů využít u památkově chráněných budov, u cihlového, smíšeného i kamenného zdiva. Náš DryPol® System si poradí se vzlínající vlhkostí na mnoha místech a jeho instalace se dá zvládnout velice rychle. Co se týče provozu, není energeticky náročný a nevyžaduje žádnou speciální údržbu.

Princip elektroosmózy

Jak přesně toto řešení vysoušení vlhkého zdiva funguje? Základem je elektrofyzikální jev – zemní kapilární vzlínavá vlhkost. DryPol® system je rádiovým pulsním vysílačem, který pracuje na principu elektroosmózy. Polarizace molekul vody ve zdivu přinutí kapiláru vypudit vlhkost zpět do podloží stavby, přičemž zařízení nemá vliv na ostatní přístroje v domě a je zcela bezpečné. Vysoušení objektu tak začíná v okamžiku zapojení zařízení a měřitelné výsledky se záhy dostaví.

Doplňkové metody vysoušení staveb

Čím vším můžeme ještě vysoušení domu podpořit? Uvedli jsme v článku řadu aktivních řešení, jak se s tímto problémem popasovat. Existují však i pasivní metody, které zlepšují situaci a vysoušení zdiva díky nim probíhá ještě lépe. Jde například o sanační omítky s vynikající paropropustností. Díky jejich poréznosti dochází k lepšímu odvádění vlhkosti ze zdi, a tak je vysoušení zase o něco více podpořeno. Svoji roli též mohou hrát i různé hydroizolační nátěry či nástřiky. Případně lze vybudovat systém větrání vnitřních prostor, který se postará o udržování ideální hladiny relativní vlhkosti vnitřních prostor. Všechny tyto metody tvoří s DryPol® system účinný symbiózní system, který se navzájem podporuje

V kombinaci s některým účinným řešením jsou doplňkové metody jen malými pomocníky, ale díky nim vysoušení staveb probíhá rychleji a dříve se dosáhne ideálního stavu – suchého zdiva.

Nad vlhkostí stejně nakonec zvítězíme

Věříme, že vysoušení zdiva, podlah, sklepa a koneckonců celé stavby není nic příjemného. V některých případech vám situace může připadat beznadějná, ale naštěstí je k dispozici spousta účinných opatření, která vám pomohou s řešením. A pokud jste ještě nevyzkoušeli elektrofyzikální vysoušení zdiva, možná je na čase dát této moderní metodě šanci. Rádi vám pomůžeme, stejně jako jsme pomohli všem našim spokojeným zákazníkům. Kontaktujte nás a staňte se jimi i vy.

Když si vlhkost nedá říct

Články z blogu

Jak postupovat při odvlhčení domu?
Chcete se zbavit vlhkých zdí a sklepů? Nabízíme sanaci bez zbytečných a hrubých zásahů do stavby. Vhodné pro domy, byty a památkové objekty.
Pomoc! Bydlí u mě v domě vlhkost
Zvýšená vlhkost v domě je nepříjemný problém, se kterým se potýká nemálo rodin a firem. Téma je ovšem komplexnější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Samoinstalace systému DryPol®
Nevíte si rady, jak nainstalovat náš přístroj odstranění vlhkosti DryPol®? Připravili jsme pro vás jednoduchý fotonávod, kterého se můžete krok po kroku držet.
Potřebujete poradit?

Potřebujete poradit, jak vysušit dům? Nebo vás zajímají podrobnosti o systému DryPol®? Nabízíme nezávaznou konzultaci zdarma.

Napište nám své číslo a náš expert na sanaci se Vám ozve zpět hned, jak to půjde.

Close icon

Nezávazný dotaz / Poptávka

Odesláním souhlasíte s využitím vložených kontaktů pro oslovení s odpovědí na Vaše dotazy naší firmou nebo s námi spolupracujícími firmami ve Vašem regionu.
Close icon

Chcete se stát partnerem?