Garance vrácení peněz

Jak postupovat při odvlhčení domu?

Chcete se zbavit vlhkých zdí a sklepů? Nabízíme sanaci bez zbytečných a hrubých zásahů do stavby. Vhodné pro domy, byty a památkové objekty.
Jak postupovat při odvlhčení domu?

Vlhké sklepy a zdivo v domě jsou nepříjemným a často řešeným problémem, který dokáže znepříjemnit bydlení a v krajních případech i ohrozit statiku stavby. Proto není divu, že odvlhčení staveb intenzivně řeší mnoho majitelů nemovitostí. Určitě vás zajímá, co na vlhké zdivo nejvíce platí. Existuje několik různých způsobů, jak se s vlhkostí vypořádat a postupně si uvedeme ty nejběžnější se všemi přednostmi i nevýhodami.

V předchozím článku jsme rozebrali, co je to zvýšená vlhkost zdiva a proč bychom měli takovou situaci řešit. Řekli jsme si, jak ji nejlépe poznáme a na jakých místech v domě můžeme vlhkost nejčastěji pozorovat. Může mít řadu příčin a také nepříjemných důsledků, pokud s tímto stavem nebudeme nic dělat. Za vlhkými zdmi často stojí vzlínající vlhkost od spodní vody, se kterou si můžeme poradit některou z následujících metod.

Odvlhčení zdiva podřezáním

Podřezání či podsekávání zdí se jako způsob odvlhčování zdiva používá již desítky let. V současné době se s tímto přístupem i přes jeho náročnost stále setkáme, neboť je účinný a do jisté míry tradiční. Spočívá na velice jednoduchém principu. Zdivo se přes celou šířku podřeže nebo podsekne a do vzniklé spáry se vloží PVC pásy nebo polyetylénové fólie. Nově vzniklá hydroizolační vrstva přeruší vzlínající vlhkost a dokáže vyřešit odvlhčení vlhkého zdiva. S tímto způsobem se samozřejmě pojí světlé i stinné stránky.

Přednosti odvlhčení zdiva podřezáním

  • účinný způsob řešení odvlhčení domu
  • izolační vrstva může mít dlouhou životnost, která se však odvíjí od použitého materiálu – nejnižší trvanlivost má asfaltový pás (známý též pod označením jako IPA), který je nejlevnějším řešením

Nevýhody podřezání

  • technologie podřezání je finančně značně náročná
  • vytvoření spáry je pracné, smíšené nebo kamenné zdivo lze podřezat pouze diamantovým lanem, což násobně zvyšuje cenu za aplikaci 
  • stavební práce – zásah do konstrukce domu
  • nelze provádět při obývání nemovitosti
  • nelze zabránit vlhnutí zdiva pod podřezáním, a tak stále může docházet k narušování statiky
  • metoda nepomůže s odvlhčením sklepa – nelze jej podřezat
  • poničená fasáda a omítka domu, rozvířený prach
  • možné narušení statiky stavby
  • vyschnutí stavby přirozenou cestou po vložení hydroizolační vrstvy může trvat několik let

Zajímá vás, jak je to s cenou odvlhčení zdiva podřezáním? Částka může být do značné míry individuální, neboť spáru lze vytvořit různými prostředky a je třeba zvolit odpovídající postup. Můžeme zde uvést, že orientační cena je přibližně 4 tisíce Kč za metr čtvereční a více, ale je to pouze velice hrubý odhad.

Zatloukání nerezových plechů

Tato metoda odvlhčení staveb je v zásadě velmi podobná předchozímu podřezávání. Rozdíl tkví v tom, že nepropustná vrstva se nevytvoří podřezáním a vložením pásů, ale přímo zatloukáním vlnitých plechů z nerezu do spáry ve zdivu. K zarážení plechů se využívá speciální zařízení, se kterým práce postupuje poměrně rychle. Nicméně stále jde o zásah do konstrukce domu, což v případě památkově chráněných budov není ideální (nebo dokonce nemožný) postup. 

Výhody nerezových plechů

  • hydroizolační vrstva dlouho vydrží
  • žádná nebo minimální prašnost
  • relativně rychlá metoda odvlhčování zdiva co se týká aplikace

Negativum zatloukání plechů

  • vyšší náklady
  • spoje plechů mohou být netěsné
  • lze využít jen v případě vodorovné spáry (cihlové zdivo)
  • vyschnutí stavby přirozenou cestou po umístění plechů může trvat několik let
  • zničená omítka a fasáda domu, zvířený prach
  • může dojít k narušení statiky stavby
  • zdivo pod podřezáním stále vlhne, což dál narušuje statiku stavby
  • nelze řešit odvlhčení sklepa – nemůžeme je podbít plechy

Chemická injektáž

Dalším způsobem, jak lze řešit odvlhčení zdi, je chemická injektáž. Postup spočívá ve vyvrtání otvorů, které jsou od sebe vzdálené obvykle přibližně 10 cm. Do nich se následně vpraví směs, a dojde tak k vytvoření vrstvy zamezující vzlínání vody. Pro injektáž se vybere nejvhodnější typ směsi v závislosti na dané situaci a očekávaném výsledku. Ačkoli tato metoda stojí na odlišném principu, s předchozími způsoby má společnou snahu o vytvoření clony ve vlhkém zdivu a přerušení postupující vlhkosti. Do určité míry se jedná o odvlhčení zdiva svépomocí, přestože by se to dalo doporučit jen dostatečně zručným osobám.

Přednosti chemické injektáže

  • funguje jako odvlhčení cihelného zdiva
  • účinně odvlhčí stavbu nepravidelného půdorysu
  • odvlhčení zdiva probíhá pouze z jedné strany

Nevýhody chemické injektáže

  • jde o zásah do konstrukce zdiva
  • vyschnutí stavby přirozenou cestou po aplikaci může trvat několik let
  • tato technika není vhodná pro zdivo s dutinami nebo smíšené zdivo
  • kamenné zdivo nelze injektovat vůbec
  • dle agresivity podloží injektážní krém stavba během let stráví – nutná obnova

Co se týče ceny odvlhčení staveb pomocí chemické injektáže, opět záleží na několika parametrech. Zejména jde o druh a kvalitu použitého injektážního krému a také o to, kolik otvorů je třeba vyvrtat. Ale dá se říct, že se pohybujeme v obdobných částkách jako u podřezávání. Dále doporučujeme výběr opravdu ověřené firmy na zhotovení chemické injektáže. Tato technologie je náročná na přesné a kvalitní provedení! Zanedbání některých postupů při injektáži může způsobit neustálé vlhnutí stavby a nutnost „přeinjektování“ stavby, což dramaticky zvyšuje náklady na izolaci stavby a odvlhčení zdiva.

Odvodnění pomocí drenáže a úpravy pozemku

Drenáže okolo stavby sice sníží boční vliv vlhkosti na stavbu, ale nikdy odvlhčení domu zcela neřeší, neboť zdroj vzlínavé vlhkosti se nachází pod základy stavby a stoupá vertikálně vzhůru. Proto zemní vlhkost mohou zastavit pouze vodorovné izolace nebo elektronické metody izolace staveb.

Metoda je tedy účinná pouze jako doplněk k jiné formě izolace a odvlhčování staveb, avšak zbudování drenáže a dalších terénních úprav může být poměrně komplikovaný proces. A ne všichni majitelé domů si chtějí nechat „překopat“ zahradu. Nehledě na skutečnost, že mnohdy nemají možnost tyto úpravy podstoupit, protože nejde o samostatně stojící dům nebo s pracemi nesouhlasí jejich sousedé.

Elektrické odvlhčení zdiva bezkontaktní elektroosmózou

Elegantní řešení zemní vlhkosti, které je dostupné díky vyspělé elektronice a počítačovým procesorům. To je bezkontaktní elektroosmóza – unikátní, ověřená a dostupná metoda. Elektrické odvlhčení zdiva je vhodné zejména v případě, že majitelé domu nemovitost stále obývají, nebo se jedná o chráněnou historickou stavbu. V takové situaci si určitě nepřejí (nebo z titulu ochrany stavby nemohou) provádění jakýchkoliv mechanických způsobů odvlhčení zdiva. Bezkontaktní elektroosmóza nevyžaduje žádné stavební zásahy a instalaci přístroje zvládne i zákazník sám. 

Výsledky se dostaví během relativně krátké doby, a jedná se o odvlhčení celé stavby jedním přístrojem včetně odvlhčení podlah, odvlhčení sklepa nebo i staveb v blízkosti domu jako jsou například garáže nebo sklady, které nejsou stavebně spojeny se základní stavbou. Obrovskou výhodou je možnost použití bezkontaktní elektroosmózy u chráněných staveb a kulturních památek, kde nelze provádět žádné stavební zásahy za účelem odvlhčování zdiva.

Přednosti elektroosmózy

  • nedochází k žádnému zásahu do zdiva
  • finančně nenáročná metoda
  • lze využít u památkově chráněných budov
  • používání je jednoduché a okamžitě účinné
  • komplexně řeší vzlínavou vlhkost v celé stavbě, a to včetně odvlhčení podlah a sklepů díky svému plošnému účinku

Nevýhody elektroosmózy

  • nefunguje při okamžitém vytopení stavby (tlaková voda)
  • řeší pouze vzlínající zemní kapilární vlhkost, tedy vlhkost stoupající do stavby od základů vlivem nefunkčních nebo chybějících zemní izolací

Odvlhčování staveb je vyvíjející se obor

Jako každá jiná lidská činnost i odvlhčení zdiva prochází nějakým vývojem, při kterém se hledají stále nové a vhodnější metody. Co bylo před lety bráno za ideální řešení, je dnes vnímáno kritičtějším pohledem. Odvlhčení zdiva elektroosmózou je jednou z moderních metod, jak tento problém řešit a přináší sebou řadu výhod. Lze ji využívat v případech, kdy řada starých osvědčených způsobů nejde použít nebo by sebou přinesly zásadní nedostatky. Elektrické odvlhčení zdiva je přitom neinvazivní a především účinnou metodou, která vyřeší vzlínající vlhkost na téměř všech místech.

Jak postupovat při odvlhčení domu?

Články z blogu

Když si vlhkost nedá říct
Jak postupovat při vysoušení vlhkého zdiva? Užitečné tipy pro řešení vzlínající vody, vlhkosti v novostavbě a obecného vysoušení budov.
Pomoc! Bydlí u mě v domě vlhkost
Zvýšená vlhkost v domě je nepříjemný problém, se kterým se potýká nemálo rodin a firem. Téma je ovšem komplexnější, než by se na první pohled mohlo zdát.
Samoinstalace systému DryPol®
Nevíte si rady, jak nainstalovat náš přístroj odstranění vlhkosti DryPol®? Připravili jsme pro vás jednoduchý fotonávod, kterého se můžete krok po kroku držet.
Potřebujete poradit?

Potřebujete poradit, jak vysušit dům? Nebo vás zajímají podrobnosti o systému DryPol®? Nabízíme nezávaznou konzultaci zdarma.

Napište nám své číslo a náš expert na sanaci se Vám ozve zpět hned, jak to půjde.

Close icon

Nezávazný dotaz / Poptávka

Odesláním souhlasíte s využitím vložených kontaktů pro oslovení s odpovědí na Vaše dotazy naší firmou nebo s námi spolupracujícími firmami ve Vašem regionu.
Close icon

Chcete se stát partnerem?